BESTILL TIME

Estetisk behandling og behov for øst-asiatere

Skrevet av Dr. Tony Ho, Estetisk medisinsk lege og småkirurg

 

Når man behandler klienter av øst-asiatisk opprinnelse er det viktig å forstå deres unike perspektiv til estetikk. De har mye av de samme behovene som alle andre demografer, men de behovene er kanskje ikke rangert i samme rekkefølge. Øst-asiatere har kanskje noe annerledes holdning til hva estetikk betyr. Det kan være i form av hva skjønnhet er, ansiktsform og struktur, samt hudtone.

Du har vel kanskje sett at øst-asiatere i Asia ofte bruker paraplyer ute i sola, at det finnes andre typer hudprodukter som ikke selges i Norge. Å bruke paraply fordi det er mye sol og varme ute skyldes ikke nødvendigvis av at de ønsker å gå konstant i skygge for å holde seg kjøligere, men fordi de kan unngå å bli mørkere i huden. Det virker kanskje merkelig for oss som bor i vesten at det å ha lysere hud fremfor solbrun representerer skjønnhet i Asia.

Litteraturen på kosmetiske behandlinger handler oftest om befolkningen fra den vestlige delen av verden. Og det kan ha en innvirkning på hva som er skjønnhet for folk. Men estetiske behandlinger for asiatere skal ikke rettes mot å gjøre dem så vestlig som mulig, men heller å optimalisere deres asiatisk etniske karakteristikker. I tillegg til lysere hud, er også ansiktsform og anatomisk struktur noe som er viktig for asiatere. Asiatere har ofte bredt og lite ansikt. Ansiktet kan virke noe flatere, men samtidig ha store underkjever og muskulatur, som gir dem et firkantet ansikt. Nesen kan være flatere, ikke like spiss på nesetippen, og munnen noe mindre enn de fra vesten.

Når det gjelder hudaldring har asiatere større hudtykkelse i det området man kaller for dermis, og de har mer kollagen og melanin sammenliknet med kaukasiske. Hudskader som seborreisk keratose forekommer oftere hos asiatere, men rynkene dukker opp 10-20 år senere enn kaukasier. Rynkene kommer oftest når de blir 40-50 år. Deretter økes mengden med rynker raskt etter de årene. Dette kan delvis forklares med at asiatisk hud har høyere melanininnhold, at deres mykere vev i ansiktet ikke henger like raskt, og de har fettceller som gjerne er tettere i oppbygningen som igjen bidrar til at huden ikke henger. Kombinerer man fettbygningen og den tykkere dermis, vil det resultere til mindre forekomst av de overfladiske rynkene. Ulempen med å ha større dermal tykkelse er at det kan øke forekomst av arrvev dersom huden blir påført en fysisk skade.

Andre grunner til redusert hudaldring hos øst-asiatere er også kostholdet deres. De har gjerne mer antioxidanter i deres matvaner, som grønn te og en større mangfold og variasjon av frukt og grønnsaker. Deres livsstilvaner er også noe annerledes, der bruken av solkrem brukes ganske så fritt.

Behandlingsplan for øst-asiatere
Behandlingsplanen bør utføres hos en klinikk med god forståelse på forskjellene mellom øst-asiatisk hud og kaukasisk hud. Et ovalt ansikt er sett på som ungt og attraktivt, ikke bare for Asia, men for hele verden. Formen på nese og plettfritt hud er også universalt sett på som det ideelle.

Når det gjelder øst-asiatere så bør ansiktets form og struktur ligge høyt på listen. Siden øst-asiatere oftest har bredere, og mer firkantet, noe flatt ansikt, bør behandlingene fokusere på nedre halvdel av ansiktet. Det godt ettertraktede “V-line” kjeven, smalere ansikt er oppnåelig ved bruk av botox injisert i tyggemusklene. Øst-asiatere har en tendens til å ha ganske kraftige tyggemuskler

Hos Best of You Beauty Center finner man denne behandlingen under “tanngnissing”.

Ved toksin i panne og øvre halvdel av ansiktet har øst-asiatere behov for mindre doser for ønsket effekt. En type behandling som kalles for “Aegyo Sal” er populær blant øst-asiatere. Det er en type behandling der målet er å få klienten til å se yngre og “cute” ut ved å injisere toksin under huden til nedre øyelokk. Man kan også bruke fillers fremfor toksin.

Andre type behandlinger kan være fillers ved kinnben, nese og hake, slik at man kan fremheve ansiktet. Ca. 5-10 enheter fremfor 20 hos kaukasiske. Det finnes andre typer behandlinger som også benyttes med toksin men de er ganske generelle for andre demografier og (kråketær, bunny smile m.m). Ellers er laserbehandling populært for å få til en jevn hudflate over ansikt og kropp.

Det sies så at alle skal behandles likt, men samtidig er alle unike. Og med unikhet så må man ta hensyn til individuelle behov. Man må derfor skreddersy behandlinger etter de behovene enhver klient kommer inn i døra med. Hos oss er det viktig å målsette oss og tilstrebe et slikt behandlingsregime.

 

Med vennlig hilsen,

Dr. Tony Ho, Estetisk medisinsk lege og småkirurg

 

Bestill din konsultasjonstime HER