BESTILL TIME

Gummy smile/Tannkjøttsmil

Skrevet av Dr. Tony Ho, Estetisk medisinsk lege og småkirurg hos Best of You Beauty Center.

 

Gum, tannkjøtt på engelsk. Gingiva på medisinsk. Et smil som viser for mye tannkjøtt, er først og fremst en estetisk bekymring for mange. Det gjelder både for pasienter og for behandlerne. For de som har dette er de konstant bevisst på å kontrollere smilet sitt og ikke smile for mye. Å være den som “smiler for mye” på bilder, den som skiller seg ut. For de som ikke har tannkjøttsmil, er det lett å glemme hvor utrolig mye et smil egentlig kan representere. For leger og tannleger er et pent smil sterkt assosiert med status på generell god tannhelse og sterkt tannkjøtt.

 

Et smil kommer når en person føler glede, fornøyelse eller humor. Man kan ta det for gitt, men et attraktivt smil spiller en stor rolle når det gjelder førsteinntrykk ved mellommenneskelige interaksjoner og dermed kan det avgjøre mye om man blir akseptert som et individ i et samfunn. Et smil er mer enn bare et verktøy for å kommunisere. Et smil påvirker personlighet, som igjen påvirker prestasjonsevnen din på jobb.

 

Det er lett å si at det kun er av kosmetiske årsaker at man ønsker å gjøre noe med eget tannkjøttsmil, men jeg vil tørre å påstå at smilet til en person er en viktig komponent som former din personlighet og psykisk helse. Et spontant, naturlig smil representerer en følelse en person har idet man smiler. Et slikt smil fører til maksimal ekspansjon av lepper, tanneksponering og synlighet av tannkjøtt. Det er også en forskjell på tvungen smil (forced smile) og naturlig smil (spontaneous natural smile).

 

Et gummysmil defineres som et smil med synlig tannkjøtt på mer enn 4 millimeter mellom overleppe og tennene. Synlig tannkjøtt på 1-2 mm er sett på som normalt. Det forekommer mer hos kvinner enn menn. (Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470437/)

 

Årsakene:

  • Ofte arvelige
  • Kort overleppe eller veldig mobile lepper
  • Overkjevebenet har utviklet seg for mye og skaper ujevnhet i ansikt og smil
  • Tannproblemer som fører til at tannkjøttet blir mer synlig
  • Tannstruktur og dets underutvikling som fører til at tennene ser mindre ut og tannkjøttet større

 

Ved noen sykdomstilstander kan man få gummysmil som krever et større inngrep. Denne artikkelen kommer til å sette fokus på injeksjon med rynkemiddelet, men også nevne de andre inngrepene i korte trekk.

 

Disse inngrepene er oftest kirurgisk og utføres av tannlege. Det kan være kirurgisk fjerning av tannkjøtt, reposisjon av leppe, kirurgi av selve ansiktsbenet og øvre kjeve. Laser kan også benyttes. Men ved milde tilfeller, kan tannleger anbefale å bruke tannregulering, slik som invisalign. Non-invasive metoder som b.toksin er den mest skånsomme, med minst tilhelingstid. Den er fordelaktig for de som ikke har mulighet til å være borte fra jobb. Fillere kan også være et alternativ, der man injiserer hyaluronsyre for å sette en form for kompresjon på en smilemuskel, og det vil redusere bevegeligheten i de dype delene av muskelen. Med invasive metoder som kirurgi får man mer permanent effekt. Avhengig av årsak til gummy smile vil jeg vurdere om det er behov for injeksjon som behandling, kirurgi eller en kombinasjon av begge.

 

Avslutningsvis vil jeg si at gummysmil kan behandles uten større kirurgiske tiltak, men effekten og tannkjøttets synlighet etter en toksinbehandling er avhengig av årsaken til gummysmilet. Mange tilfeller vil det holde med toksin. De varer i ca. 3-4 måneder, med langt kortere nedetid ved tilheling. Effekten vil være synlig om 3-4 dager.
Har man meget kraftig gummysmil, vil jeg tilby injeksjon og dermed henvise til tannlege for videre utredning og tiltak. Dersom du er usikker på hvilke tiltak som passer deg best, anbefaler jeg at du bestiller en konsultasjonstime. Jeg håper du har dratt nytte av å lese denne artikkelen og at du nå vet mer om mulighetene og tiltakene som finnes rundt gummysmil.

 

 

Ønsker du en prat eller behandling. Bestill din konsultasjonstime eller behandling HER.

 

Med vennlig hilsen,

Dr. Tony Ho, Estetisk medisinsk lege og småkirurg