BESTILL TIME

Det du trenger å vite når du skal ha rynkebehandling for første gang

Nysgjerrig på rynkebehandling?
Å klippe håret eller få øyenbrynsløft krever ikke mye research. For de som søker etter behandlinger for å se yngre eller mer avslappet ut ved å fjerne linjer og rynker på ansiktet, har rynkemiddel blitt et svært populært alternativ. Selv om tanken på å dra til en klinikk og bli stukket med nåler kan virke noe skremmende, er rynkebehandling egentlig en veldig trygg og rutinemessig prosedyre. Selvfølgelig er det naturlig å ha masse spørsmål rundt en slik behandling.

 

Hva er rynkemiddel (toksin), og hva gjør den?
Toksin er ofte forvekslet med fillere, som gir fulle lepper eller mer fasong rundt kinnene. Toksin gjør ingen av delene, men den glatter ut ansiktslinjer ved å lamme musklene som former frem rynkene. Dette er bare en midlertidig lammelse, fremstilt av en nervegift, som er den samme giften som også gir botulisme, en alvorlig sykdom som kan gi lammelse over hele kroppen. Men i motsetning til botulisme, har toksin en langt mindre mengde nervegift og risikoen for permanent lammelse er tilnærmet 0 ved bruk av sertifiserte produkter og behandlere.
Mekanismen foregår slik:
Nervesignalene som sendes til muskler blir brutt av toksin, og resultatet blir at musklene slappes av, som igjen fører til en glattere hud og mindre rynker. En kosmetisk behandler kan bruke toksin til å fjerne rynker i områder som er mellom øyenbryn, pannen og de såkalte kråkeføtter. Men rynker er ikke det eneste man kan bruke toksin til. Dersom tyggemusklene dine er overaktive eller overanstrengte, kan den bidra til å gjøre ansiktet smalere. Om du har et smil som viser mye av tannkjøttet (Gummy Smile), kan den bidra til å lamme smilemuskulaturene til den graden at smilet ditt ikke lenger viser tannkjøttet lenger. Den kan i tillegg utføre ikke-kirurgisk øyenbrynsløft også.

Ikke nok med det. Toksin brukes til medisinske formål også. Med overaktive tyggemuskler, er tanngnissing oftest en konsekvens av det. Toksin hjelper å redusere kraften til tyggemusklene som fører til at tanngnissingen enten forsvinner eller blir svakere. Overdreven svetting i lokale områder som hender, føtter og underarmer kan den også redusere.

Kronisk migrene; dersom tablett- eller nesespraymedisiner ikke hjelper, kan toksin være et godt alternativ til behandling. Muskelspasmer gis det toksin for, der det utføres av en fysikalskmedisiner. Cerebral parese-pasienter kan få en slik behandling dersom muskelspasmene hindrer deres livskvalitet.

 

Hvor mye koster en toksinbehandling er avhengig av hvor mange injeksjoner det utføres, men også hvilken klinikk du drar til. Kvalitet på behandlingen er også en faktor som bør veies opp
Noen gir faste priser per område som blir behandlet. Andre tilbyr priser per enhet, der en beholder inneholder som oftest 50, 100 eller 200 enheter. Antall enheter vil variere avhengig av dine behov og hvilke områder du ønsker å få behandling. Ved større områder, slik som pannen, kan det ta inntil 30-40 enheter. Mindre områder som kråkeføtter, tar det 15-20 enheter. Dette er også avhengig av hvor sterk muskulatur du har på de områdene også. Kvalitet på behandling er også det noen priser seg til, avhengig av erfaring og tittel.

De vanligste bivirkningene er av lav risiko
Det høres risikabelt ut å få i seg en nervegift når man leser seg opp om toksin. Men egentlig er bivirkningene ikke så skremmende som man ville forestille seg. Noen vil kjenne på smerte ved injeksjonsstedet, andre kan få kvalme, influensalignende symptomer eller hodepine. Noen kan ha fått injeksjon på feil sted, slik at det fører til hengende øyelokk, men det er aldeles ikke vanlig. Sjansen for en slik hendelse er svært liten, særlig hos en akkreditert klinikk og behandler. En god nyhet ved dette er at skulle det skje, er det bare midlertidig og det tar ca. 3 måneder før det kommer tilbake til normal igjen.

Dette er det du bør gjøre, og ikke gjøre, før timen din

-Det er egentlig ikke så mye du trenger å gjøre for å forberede deg til timen din. Det er fordelaktig å komme inn med ren, vasket hud, men behandleren kommer til å rense hudområdet om du kommer ferdigsminket.
– Medisinliste over dine faste medisiner er viktig å ta med, i tilfelle toksin forårsaker interaksjoner med medisinene du bruker
– Unngå å bruke blodfortynnende legemidler som Albyl-E, Ibux, Aspirin, Voltaren før timen. Grunnen til det er at det vil minimere risiko for eventuelle blåmerker eller blødninger som tar lengre tid å stoppe
– Det er også anbefalt å unngå å drikke alkohol noen dager før timen

Kontraindikasjoner: Noen tilstander som hindrer deg i å motta Botoxbehandling
Det er enkelte situasjoner eller diagnoser som kan være en kontraindikasjon mot Botox. Her er en oversikt over de aller fleste:
-Gravide eller ammende kvinner
-Herpes Simplex infeksjon
-Cellulitt/Eksem
-Keloid Hypertrofisk arr
-Kronisk bruk av antikoagulantia (Marevan, Xarelto o.l)
-Immunosuppressive pasienter
-Atrofisk hud, kortisonbruk, bindevevssykdom
-Psoriasis
-Nevromuskulære sykdommer som MS, ALS, Myasthenia Gravis, Bells parese, Guillan Barré

Smertefullt? Du skal ikke kjenne til noe mer enn et lite klyp

Du har ingen grunn til å bekymre deg når det gjelder smerter ved nålestikk. Nålene som blir brukt er veldig små, og behandleren vil bytte nåler dersom flere områder blir dekket. Du skal ikke kjenne til noe mer enn et lite klyp. I etterkant av behandlingen kan du i noen tilfeller få litt smerter ved stikkstedet, men dette er ikke et langvarig problem.

Skulle det vært smertefullt, anbefaler jeg deg å gå til en annen behandler.

Er det noe du bør unngå å gjøre etter behandling?
Behandlingen kan i snitt ta 20 minutter til en time avhengig av behandler og områdene du ønsker å få behandlet. Men målet er at du kan gå rett til jobb etter behandling.

Skal du hjem etterpå, ikke ligg rolig de første 4 timene, da toksinmiddelet kan spres til andre områder i ansiktet og gi indre blødninger. Indre blødninger ved injeksjonsstedet kan også skje selv om du ikke ligger rolig, men sjansen for det er liten. Vent med å drikke alkohol 24 timer etter behandling for å redusere sjansen for blødning. Ofte vil du enten være sittende, eller liggende med en vinkel under behandling, og det er også en påminnelse om at man ikke skal ligge helt flatt. Vent 24 timer før du kan trene igjen. Trening øker blodsirkulasjonen og kan redusere toksin effekten. Ikke masser eller ta på området du fikk injeksjon før det har gått minst en dag, da det kan spre Botox til uønskede områder; dette inkluderer også ansiktsbehandlinger som skrubber, kremer og ansiktsmasker som kan føre til massering av ansiktet.

Hvor lenge varer toksin?
Effekten av toksin vil ikke komme med en gang. De første tegnene til effekt kommer etter ca. 48 timer etter behandlingen. Det tar ca. en uke før man ser at toksinen påvirker musklene. Det vil ta ca. 7-10 dager før man oppnår full effekt av toksin. Normalt får man en oppfølgingstime 2 uker etter første behandling for å se om det har gitt resultater. Hos oss får man utført det kostnadsfritt. Ved korrigering, om nødvendig, vil det koste langt mindre enn ved forrige time. Da vil man bli tilbudt en ny oppfølgingstime på ny. De aller fleste pasienter får en varighet av toksin på 3-4 måneder. Noen 6 måneder.

Hatet du toksinbehandlingen?
Om du er misfornøyd med resultatet og ikke lenger ønsker toksin, må du vente til effekten forsvinner om 3-4 måneder. Det er derfor det er viktig å dra til en med erfaring og kunnskap til å administrere Botox riktig.

Hvordan finne en klinikk eller behandler til å stole på
Når man får toksin er det viktig å stille krav til en rekke forutsetninger. Dra til en klinikk som har et rom som er i en medisinsk setting. Dette er kanskje ikke å se her i Norge, men å bli tilbudt en Toksin-party med venninnene dine med injeksjoner som blir utført hjemme hos deg er ikke lurt. Studer klinikken og behandleren som skal gi deg toksin, om vedkommende har erfaring, hvilken tittel han/hun har og om kunnskap om optimal behandlingsregime og bivirkninger er tilstede.

Med denne artikkelen, håper jeg at du og rynkene dine kan bli mer avslappet før du tar din første toksinbehandling.

 

Med vennlig hilsen,

Dr. Tony Ho, Estetisk medisinsk lege og småkirurg

 

Bestill din konsultasjonstime HER